Programul de Educație Parentală- Cercul Siguranței

Hello-hello, dragile mele! Mă adresez astăzi în mod special mămicilor pentru că o să vorbim despre ceva diferit și anume despre Programul de Educație Parentală- Cercul Siguranței. Săptămâna trecută, marți, am participat la seminarul “Părinți siguri, copii siguri” organizat de Academia Mămicilor din Timișoara, un seminar la care mă bucur foarte mult că am hotărât să particip pentru că am aflat de la un psiholog și psihoterapeut, Ligia Nedelcu, multe lucruri pe care nu le știam, prezentate într-un mod plăcut, exemplificate prin filmulețe, discutate amănunțit, pe înțelesul tuturor.

Programul de Educație Parentală- Cercul Siguranței

Programul de Educație Parentală- Cercul Siguranței

Cercul Siguranței sau Circle of Security(COS), în varianta lui englezească, este un concept fondat de către cercetătorii Glen Cooper, Kent Hoffman și Bert Powell și înseamnă în linii mari, dezvoltarea unei relații de atașament securizant cu copilul tău.

E important să reușim să înțelegem cât mai bine nevoile celor mici, să comunicăm cu ei, să îi sprijinim și să îi ajutăm să se simtă în siguranță. Ei au nevoie ca noi, părinții, să fim acolo, să le oferim dragostea noastră, să îi ajutăm, să ne bucurăm alături de ei, să îi lăsăm să plece să exploreze lumea susținându-i iar când aceștia se întorc, au nevoie ca noi să fim tot acolo, cu brațele deschise întâmpinându-i. Și ca să fie mai clar pentru toată lumea la ce mai exact mă refeream mai sus, o să vă dau drept exemplu, propriul meu copil.

David, ( în vârstă de 1 an și aproape 10 luni), de fiecare dată când mă vede cu treabă prin casă și i se pare lui că îl ignor, vine și mă trage de pantaloni, se agață de mine să îl iau în brate și să merg cu el în cameră. Și când ajungem în cameră la jucării, ghici ce?! “Nu mai are nevoie de mine!”. E bine măcar că acum am înțeles și eu ce se întâmplă și de ce se comportă copilul așa. Să fie oare pentru că nu știe să se joace singur, nu poate sta 5 minute fără mine în altă cameră, pentru că e “copil rău”, și neascultător sau pur și simplu pentru că așa are el chef să nu mă lase să îmi fac treaba? Ei bine…nu chiar- comportamentul lui are o justificare mult mai logică decât credeam. Copilul se poartă așa, pentru că eu reprezint pentru el baza sigură de care are nevoie (vezi imaginea de mai jos), mă vrea acolo lângă el să poată explora în voie, să îl susțin, să particip, să mă bucur alături de el, să îl observ. Scoate din cufărul cu jucării mașinuțele și le aliniază, fuge dincolo în cameră unde pune pe pat alte 2-3 mașini, mă strigă să merg și eu să văd. Apoi ne întoarcem la cufăr, mai scoate jucării din el, pe care mi le dă mie. Se bucură, se distrează,râde. Își amintește brusc de mașinuțele lăsate dincolo. Merge după ele și când se întoarce vine în fugă spre mine și mă îmbrățisează. Ce poate să fie mai frumos de atât, pentru un părinte ?!

Circle of Security

Concluzia mea este că există o legătură firească între noi doi, o relație de atașament securizant, îi ofer siguranță și are nevoie de mine acolo, lângă el. Nu vrea neapărat să mă joc cu el, cel puțin nu de fiecare dată, dar totuși trebuie să fim în aceeași cameră, să fiu aproape să îl observ, să ne bucurăm împreună iar la sfârșit să îl iau în brațe să îi “reîncarc bateriile”. Această strânsă relație între mamă-copil va ajuta și pe viitor. Legătura securizantă contribuie la creșterea stimei de sine a copilului iar atunci când copilul va avea o problemă sau o neliniște, va apela cu încredere la mama și va dori să discute cu ea, să îi ceară sfatul, nu se va duce prima dată la persoane din afară, așadar e important să întărim relația cu copilașii noștri încă de pe acum.

Mi-ar place să aflu dacă ați găsit răspunsul la vreuna din întrebările voastre legate de comportamentul celui mic, după ce ați citit acest articol. Ați văzut, eu am identificat problema și mă bucur tare mult.

Aștept cu drag comentariile și părerile voastre. Vă pup și vă doresc o zi frumoasă alături de cei mici! :-)

2 comments

  1. Ligia Nedelcu says:

    Mă bucur că ai găsit cu sens Seminarul ”Părinți siguri, copii siguri” !
    Pe viitor ne putem intâlni să impărtășim impresii sau , în cazul în care iți dorești , să parcurgi programul complet ”Circle of Security Parenting” la Centrul Arta în Nori sau in viitoarele evenimente de la Academia Mămicilor.

    Keep in touch !
    Ligia
    :-h

Leave a Reply

~X( ~:> o=> o-> o-+ m/ b-( ^:)^ ^#(^ [-X [-O< [-( X_X X( O:) L- I-| B-) @};- @-) >:P >:D< >:/ >:) >-) =P~ =D> =; =:) =)) =(( <:-P <):) ;;) ;)) ;) :| :wink: :twisted: :roll: :oops: :o3 :o) :mrgreen: :idea: :evil: :cry: :coffee: :bz :blushing: :arrow: :ar! :^o :X :P :D/ :D :@) :?: :? :> :-| :-x :-w :-t :-ss :-q :-o :-j :-h :-c :-bd :-S :-P :-O :-L :-D :-B :-@ :-?? :-? :-< :-/ :-)) :-) :-( :-& :-$ :- :* :)] :)>- :)) :) :(|) :(( :( :!: :!! 8-} 8-| 8-X 8-O 8-> 8) 3:-O /:) **== (~~) (:| (*) (%) %-( %%- $-) #:-S #-o